ŐSI ANIKÓ ÉS ORSOLYA

PINCÉSZETE
Nagyharsány

Szőlőbirtokunk a Villányi-hegységhez tartozó Szársomlyó déli és délnyugati oldalán helyezkedik el. A pincészet központja Nagyharsányban van.

Magyarországon Dél-Baranyában a legtöbb a napsütéses órák száma, itt a legmagasabb az átlaghőmérséklet, ez a mediterrán jellegű éghajlat nagyon kedvez a késői szüretelésű szőlőfajtáknak is. A Szársomlyó hatalmas
mészkőtömbje még télen is védelmet biztosít a szőlőnek. A tengeri üledékes talaj kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre. Tárgyi emlékek bizonyítják, hogy itt már a rómaiak is szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Mivel az éghajlat és a talajösszetétel különösen előnyös a vörösbortermelésnek, ezért méltán vívott ki a villányi vörösbor nemzetközi elismerést.

Családunk három generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, az első szőlőtőkéket a 60-as években ültette nagyapám, idősebb Ősi Mihály. Ezt a hagyományt folytatta Édesapám, Ősi Mihály is. Ő újabb ültetvényekkel
bővítette a birtokot. Általa telepített szőlőterületünk: a Kopár-dűlőben Kékfrankos és Cabernet Franc (1,6 ha), a Várerdő-dűlőben Cabernet Sauvignon és Merlot (0,4ha).

Területünk másik részében több, mint 30 éves tőkék biztosítják a kiváló minőséget, ami szintén a Várerdő-nevét dícséri. Ezek hagyományos fajták, úgy mint Kékoportó, Kékfrankos és Zweigelt. Fehér szőlőt a Tenkes hegyhez tartozó Terehegyen telepítünk, Cserszegi Fűszerest és Sauvignon Blanct. Azért erre a két fajtára esett a választásunk, mert ezek könnyed, illatos fehérbort adnak.

Összesen 5 hektár szőlőterületen gazdálkodunk.
Édesapám halála után (2007) a családi gazdaság kettévált. Bátyám új borászatot alapított, míg Édesanyam, húgom és én maradtunk a családi birtokban.

Borainkat megkóstolhatják Villányban, a Kemencés Pincében (Baross G. u. 50.) vagy Nagyharsányban, borházunkban (Kossuth L. u. 75.). Nagyharsányi vendégházunkban szívesen látjuk Önöket, és svédasztalos, falusi reggelit biztosítunk.

Ősi Anikó

Shopping Cart